Ρολόγια Rolex, αξίζει τον κόπο να αγοράσω;

Το Rolex είναι σίγουρα το πρώτο εμπορικό σήμα που πρέπει να αναφέρουμε όταν πρόκειται για ρολόγια πολυτελείας . Αν ρωτάς τον Joe Average στο δρόμο για ένα ρολόι πολυτελείας, υπάρχουν πιθανότητες να πει ο Rolex. Στον κόσμο των ανδρών, το Rolex είναι πανταχού παρόν.

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι πρέπει να είστε συναισθηματικά προετοιμασμένοι για να αγοράσετε ένα Rolex, άλλοι το συγκρίνουν με το αντίστοιχο δαχτυλίδι αρραβώνων και σε αυτή την ημέρα και την ηλικία, έχει σχεδόν γίνει κάτι σαν ορόσημο ή δείκτης επιτυχίας για να κατέχει κάποιος ένα Rolex.

Rolex ρολόγια


Πώς έφτασε το Rolex στην κορυφή;


Το 1905, οι δύο αδελφοί Hans Wilsdorf και Alfred Davis αποφάσισαν να εισάγουν ελβετικά ρολόγια στην Αγγλία για άλλους κοσμηματοπώλες.  Μέχρι το 1908, δημιούργησαν το όνομα Rolex και άνοιξαν ένα γραφείο στην Ελβετία. Έξι χρόνια αργότερα, η Rolex έλαβε το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ακριβείας κατηγορίας Α από το Παρατηρητήριο Kew.
Το 1919, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στο σύνολό της στην Ελβετία. Το 1926, η Rolex εφευρέθηκε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Oyster, το οποίο ήταν η πρώτη πραγματικά αδιάβροχη θήκη ρολογιών. 

Στη δεκαετία του 1940, τα ρολόγια Rolex έγιναν τα ρολόγια επιλογής για πιλότους μαχητικών. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ρολόι Rolex χρησιμοποιήθηκε για να χρονομετρηθεί η μεγάλη διαφυγή. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί έπαιρναν τα πολύ περιζήτητα ρολόγια Rolex από τους αιχμαλώτους πολέμου, αλλά ο Hans Wilsdorf, ο ιδρυτής της Rolex, εξέδωσε δωρεάν ρολόγια στους αιχμαλώτους πολέμου. 

Rolex Milgauss
Rolex Milgauss


Σε μια ασυνήθιστη οικονομική κίνηση, ο Wilsdorf αποφάσισε να βάλει όλα τα μερίδιά του σε ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, διότι έτσι θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι τα κέρδη της αναπτυσσόμενης εταιρείας του και ότι ήξερε ότι ήταν κάτι, θα πήγαιναν σε αξιόλογες θέσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι σήμερα, το Rolex εξακολουθεί να είναι ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα και κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται κυρίως για φοροδιαφυγή. 

Το 1945, η Rolex εγκαινίασε το Datejust και η καινοτομία ήταν ότι άλλαξε αυτόματα την ημερομηνία στο ρολόι. Σήμερα, αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά τότε ήταν μια μεγάλη καινοτομία. 

Το 1953, ο Sir Edmund Hillary φορούσε ένα Oyster Perpetual όταν ανέβηκε το όρος Everest. Για να τιμήσει αυτό το ασυνήθιστο επίτευγμα, η Rolex εξέδωσε το ρολόι του Explorer. Ένα χρόνο αργότερα, ο Rolex GMT Master εισήχθη για τους πιλότους Pan Amps, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν δύο ζώνες ώρας.
Το 1962, ο Sean Connery φορούσε το Rolex Submariner στην ταινία Bond, Doctor No. Είναι ενδιαφέρον ότι η Connery θα συνεχίσει να φορά το ίδιο ρολόι στις επόμενες τέσσερις ταινίες Bond που ανταλλάσσουν το λουρί πάνω τους κάθε φορά. Ομοίως, ο Roger Moore και ο Timothy Dalton φορούσαν ρολόγια Rolex ως Bond, ο Steve McQueen ήταν επίσης ένας μεγάλος οπαδός της μάρκας και φορούσε ένα Submariner τόσο στην ιδιωτική του ζωή όσο και στις ταινίες του.
Στη δεκαετία του '80, ένα φανταχτερό χρυσό Rolex έγινε το σήμα κατατεθέν της επιτυχίας.

Rolex GTM Master II
Rolex GTM Master II


Τα Rolex σήμερα


Το 2018, η Forbes κατατάσσεται στο Rolex είναι η 71η πιο πολύτιμη μάρκα στον κόσμο. Γιατί αυτό? Λοιπόν, στη σύγχρονη εποχή, θα έλεγα ότι πολλά από την επιτυχία που συνδέονται με τα ρολόγια Rolex μπορούν να αποδοθούν στο ανώτερο μάρκετινγκ τους. Από την άλλη πλευρά, τα ρολόγια τους άλλαξαν ελάχιστα. Έχει γίνει ένα κύριο σύμβολο κατάστασης με μια εξαιρετικά υψηλή αναγνώριση μάρκας που πιθανώς ξεπερνά εκείνη οποιασδήποτε άλλης μάρκας ρολογιών. 

Ναι, οι λάτρεις των ρολογιών μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το σημείο και να αναφέρουν διαφορετικές εταιρείες όπως ο Patek Phillipe ή η Audemars Piguet , ότι λέγοντας ότι ο Joe Average στο δρόμο θα ξέρει μόνο Rolex και κανένα άλλο εμπορικό σήμα ρολογιών πολυτελείας. Επίσης, εάν ρίξετε μια ματιά στα πιο ακριβά ρολόγια που πωλούνται ποτέ σε δημοπρασία, τρία από τα δέκα κορυφαία Rolex, συμπεριλαμβανομένου του Rolex Daytona από τον Paul Newman που πωλήθηκε για περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια. 

Σήμερα, η Rolex παράγει περίπου 800.000 ρολόγια ετησίως με σημείο τιμής εισόδου 6.000 $ και μέσο όρο τιμής περίπου 8.000 $.

Τούτου λεχθέντος, η αγορά vintage Rolex ρολογιών είναι επικίνδυνη, επειδή τα Rolex είναι από τα πιο πλαστά ρολόγια στον κόσμο . Εξαιτίας αυτού, οι απομιμήσεις μπορούν πραγματικά να είναι καλές και μόνο οι επαγγελματίες μπορούν να δουν αν είναι ψεύτικο ή όχι. 

Rolex Submariner
Rolex Submariner


Όταν αγοράζετε ρολόι Rolex, παίρνετε ρολόι Rolex. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και παράγεται χειροποίητα, δεν υπάρχει τίποτα βιομηχανικό. Η χύτευση του χρυσού, η μηχανική κατεργασία, η χειροτεχνία, η συναρμολόγηση, η τελική επεξεργασία, όλα γίνονται στο σπίτι. Περιλαμβάνει την κίνηση, την περίπτωση, τον επιλογέα, καθώς και το βραχιόλι. Τώρα, αν το σκεφτείτε, με τα 800.000 ρολόγια που παράγονται κάθε χρόνο, δεν είναι παρά ένα παραδοσιακό προϊόν, είναι ένα προϊόν μαζικής παραγωγής. 

Όλα τα ρολόγια διαθέτουν τον χάλυβα στρειδιών, ο οποίος είναι ανοξείδωτος χάλυβας 904 L. Το Rolex το χρησιμοποιεί  και για τα μπρασελέ. Ο ανοξείδωτος χάλυβας 904 L είναι τόσο δημοφιλής επειδή είναι πολύ ανθεκτικός και το φινίρισμα παραμένει στην ίδια μορφή, παρόλο που το χρησιμοποιείτε σε δύσκολες συνθήκες.

Πιθανώς, τουλάχιστον εν μέρει εξαιτίας αυτού, δεν θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους ωρολογοποιούς που είναι ο Patek Phillipe, ο Audemars Piguet και ο Vacheron Constantin. Ενώ τα μεγάλα τρία εστιάζουν στη χειροτεχνία και τις επιπλοκές, η Rolex παράγει ένα αξιόπιστο  ρολόι. Ένα Rolex έχει υψηλά πρότυπα ποιότητας και βελτιώνεται σταδιακά. Από την άποψη του ωρολογοποιού, είναι αρκετά απλά σε σύγκριση με την ελβετική βιομηχανία ωρολογοποιίας, αλλά παρ 'όλα αυτά, είναι ένα πολύ δημοφιλές ρολόι.

Rolex Explorer II
Rolex Explorer II


Έτσι, το Rolex έχω τα Perpetual Movements της Oyster , είναι ένα μηχανικό κίνημα αυτοεμπλοκής που είναι επίσης πιστοποιημένο ως χρονόμετρο. Σύμφωνα με το Rolex, αυτές οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την ακρίβεια, την αξιοπιστία, την αντοχή στις κρούσεις, την αποτελεσματική αυτοκατασκευή και την ευκολία συντήρησης. 

Τώρα, αυτοί είναι πολύ τολμηροί ισχυρισμοί για να κάνουν, αλλά στην αγορά, Rolex απολαμβάνει τη φήμη της οικοδόμησης σκληρό αξιόπιστο ρολόγια που δεν χρειάζονται μεγάλη συντήρηση. Έτσι είναι κάτι παραπάνω από ένα μάρκετινγκ, είναι πραγματικά αληθινό.

Όλα τα ρολόγια διαθέτουν τον χάλυβα στρειδιών, ο οποίος είναι ανοξείδωτος χάλυβας 904 L. Το Rolex το χρησιμοποιεί  και για τα μπρασελέ. Ο ανοξείδωτος χάλυβας 904 L είναι τόσο δημοφιλής επειδή είναι πολύ ανθεκτικός και το φινίρισμα παραμένει στην ίδια μορφή, παρόλο που το χρησιμοποιείτε σε δύσκολες συνθήκες.