Τόνερ και μελάνια εκτυπωτικών μηχανημάτων

Είναι γνωστό ότι τα μελάνια των εκτυπωτών παίζουν βασικό ρόλο στην ποιότητα της εκτύπωσης. Όσο καλός και υψηλή τεχνολογία και αν διαθέτει ο εκτυπωτής, τα αποτελέσματα της εκτύπωσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του μελανιού που θα χρησιμοποιηθούν. 


Υπάρχουν μελάνια που χρησιμοποιούν τη μέθοδο του ψεκασμού, τα οποία χρησιμοποιούν χρησιμοποιούν ένα είδος γραφίτη και μελάνια τα οποία διαθέτουν υγρή μορφή. Αυτές οι δύο μέθοδοι διαφέρουν σημαντικά και έτσι κάθε τύπος μελανιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένους τύπους εκτυπωτών. 

Έτσι η μέθοδος ψεκασμού του γραφίτη, τα συγκεκριμένα δηλαδή μελάνια , μπορούν να μπουν και να λειτουργήσουν σωστά μόνο σε εκτυπωτές λέιζερ. Αντίθετα τα μελάνια που διαθέτουν υγρή μελάνη είναι συμβατά μόνο σε εκτυπωτές inkjet. Συμβατότητα για ένα μελάνι σημαίνει ότι το συγκεκριμένο αυτό μελάνι «ταιριάζει» στον εκτυπωτή στον οποίο θα εφαρμοστεί και μπορεί να λειτουργήσει σωστά . 

Ένα οποιοδήποτε συμβατό τόνερ δεν μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει σε οποιονδήποτε εκτυπωτή. Έτσι σε περίπτωση που τελειώσει το μελάνι στον εκτυπωτή μας και θέλουμε να αγοράσουμε καινούριο ή να το ξαναγεμίσουμε, τότε θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε τι μέθοδο εκτύπωσης υπάρχει στο μηχάνημά μας. Αν δηλαδή το μελάνι ψεκάζεται ή είναι σε υγρή μορφή.