Φρούτα φρέσκα και φρούτα αποξηραμένα

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι μιλούν για τη διατροφική αξία των αποξηραμένων φρούτων και για το πόσο καλό μας κάνει η πρόσληψή τους. Τι ακριβώς είναι όμως τα αποξηραμένα φρούτα? Πόση μεγάλη διατροφική αξία έχουν για τον οργανισμό μας? Ποια είναι η προσφορά τους σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα και ποια πρέπει να προτιμάμε τελικά?

Βασικά είναι τα κανονικά φρούτα που δεν διαθέτουν πλέον νερό . Τους έχει αφαιρεθεί δηλαδή φυσικά ή τεχνητά. Συνήθως τα φρούτα που βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή είναι τα δαμάσκηνα , τα βερύκοκα αλλά και οι σταφίδες. 

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δε χρειάζονται να τα βάλουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν και έτσι μπορούν και να μεταφερθούν πιο εύκολα. Επιπλέον οι τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι περισσότερο πλούσια σε αντιοξειδοτικά στοιχεία αλλά και σε θρεπτικά συστατικά. Το λάθος μας όταν τα βάζουμε στη διατροφή μας είναι ότι συνήθως προσθέτουμε ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό για να τα κάνουμε πιο νόστιμα και επίσης ότι συνήθως τρώμε πολύ περισσότερα από ότι πρέπει. 

Τέλος σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα έχουν το μειονέκτημα ότι δε διαθέτουν νερό αλλά και έχουν χάσει πολλές από τις βιταμίνες τους. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι σημαντικά για τη διατροφή μας αρκεί να τα συνδυάζουμε με τα φρέσκα φρούτα και να μην τους προσθέτουμε περιττές γλυκαντικές ουσίες.